(recept
si oblíbilo 16 návštěvníků)
Honzíkovy buchty podle Kluků v akci, cca 24 buchet
Potřebné ingredience
Těsto: 500 g hladké mouky, 20 g droždí, 120 g krupicového cukru, 20 g vanilkového cukru, 2,5 dl mléka, 60 g másla, 1 vejce + 1 žloutek, špetka soli, sádlo nebo máslo na vytření pekáče a potření buchet. Na čerstvě upečené buchty - 2 lžíce rozehřátého másla se lžící rumu a moučkový cukr na posypání
Postup přípravy
Do větší mísy prosejeme mouku, uděláme v ní důlek, do něj rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, zalijeme trochou vlažného mléka, zakryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek.
K vyběhnutému kvásku přidáme zbytek vlahého mléka s rozpuštěným máslem, vejce, žloutek, sůl a vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na mísu.
Poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme kynout alespoň hodinu, během kynutí 2× promísíme.
Z vykynutého těsta vyválíme hada, rozkrájíme na jednotlivé dílky, které plníme náplněmi (viz níže) a dobře uzavřeme. Vkládáme do pekáče vymaštěného sádlem nebo máslem. Každou buchtu taktéž potřeme ze všech stran, aby se nám vzájemně neslepily.
Když vyplníme pekáč, pečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C dozlatova.
Ještě teplé buchty potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem.
Necháme vychladnout, na talíři buchty pocukrujeme moučkovým cukrem.
Náplně do českých buchet:
Tvarohová náplň
250 g tvarohu
1 lžíce rozinek
1 žloutek
vanilkový a krystalový cukr podle chuti
citronová kůra a šťáva
rum
Tvaroh smícháme s rozinkami, žloutkem, oběma cukry, citronovou kůrou, maličko zastříkneme citronovou šťávou a rumem.
Maková náplň
asi 3 dl mléka
asi 60 g cukru
tlučený hřebíček
mletá skořice
150 g mletého máku
rum
Mléko svaříme s cukrem a kořením, vsypeme mák, dochutíme rumem a odstavíme. Necháme vychladnout.
Povidlová náplň
250 g švestkových povidel
tlučený hřebíček
mletá skořice
rum
Povidla smícháme s kořením a dochutíme rumem.
K vyběhnutému kvásku přidáme zbytek vlahého mléka s rozpuštěným máslem, vejce, žloutek, sůl a vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na mísu.
Poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme kynout alespoň hodinu, během kynutí 2× promísíme.
Z vykynutého těsta vyválíme hada, rozkrájíme na jednotlivé dílky, které plníme náplněmi (viz níže) a dobře uzavřeme. Vkládáme do pekáče vymaštěného sádlem nebo máslem. Každou buchtu taktéž potřeme ze všech stran, aby se nám vzájemně neslepily.
Když vyplníme pekáč, pečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C dozlatova.
Ještě teplé buchty potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem.
Necháme vychladnout, na talíři buchty pocukrujeme moučkovým cukrem.
Náplně do českých buchet:
Tvarohová náplň
250 g tvarohu
1 lžíce rozinek
1 žloutek
vanilkový a krystalový cukr podle chuti
citronová kůra a šťáva
rum
Tvaroh smícháme s rozinkami, žloutkem, oběma cukry, citronovou kůrou, maličko zastříkneme citronovou šťávou a rumem.
Maková náplň
asi 3 dl mléka
asi 60 g cukru
tlučený hřebíček
mletá skořice
150 g mletého máku
rum
Mléko svaříme s cukrem a kořením, vsypeme mák, dochutíme rumem a odstavíme. Necháme vychladnout.
Povidlová náplň
250 g švestkových povidel
tlučený hřebíček
mletá skořice
rum
Povidla smícháme s kořením a dochutíme rumem.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
mili00
(upraveno)
9. 3. 2013, 17:15

nahlásit